Första halvåret 2023

Under första halvåret av 2023 har Swesif arbetat flitigt både framför och bakom kulisserna. Aktivitetsnivån varit hög inom arbetsgrupperna för både Hållbarhetsprofilen, Eurosif samt Seminarieserien. Därutöver hölls en årsstämma i mars, där fem nya ledamöter välkomnades till styrelsen, tillsammans med en ny styrelseordförande; Jennie Ahrén.

Hållbarhetsprofilen

Under början av februari lanserades den nya versionen av Swesif Hållbarhetsprofilen (HP). Den nya versionen av HP är ett led i arbetet med att anpassa den till EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar, SFDR. Uppdateringen innebär också att HP blir mer användarvänlig. Edson Fonseca, nuvarande projektledare för Swesif Hållbarhetsprofilen, är nöjd över att många fondbolag har uppdaterat sina fonder i enlighet med den nya mallen och uppmanar alla som ännu inte uppdaterat sina profiler att göra det.

Arbetsgruppen arbetar nu med att förbättra hanteringen kring uppladdningen av hållbarhetsprofiler för de fondbolag som använder sig av plattformen. Förhoppningen är att möjliggöra för fondbolag att ladda upp och göra ändringar i flertalet profiler på samma gång för att på sådant vis effektivisera administrationen. Nästa steg i automatiseringen är att testa mallarna. Är du intresserad av att agera testare, vänligen kontakta oss på vår e-postadress.

Eurosif

Sedan Swesif trätt in som fullvärdig medlem i Eurosif har det påbörjats ett arbete med att förtydliga och fördjupa relationen mellan de två organisationerna. En särskild arbetsgrupp har fått i uppgift att delta i Eurosifs diverse grupperingar i syfte att framföra Swesifs synpunkter samt återrapportera till styrelsen och medlemmarna om relevanta diskussioner och andra aktiviteter. I dagsläget består gruppen av styrelserepresentant Per Josephson samt representanter för fem medlemsorganisationer: Torun Reinhammar (CDP), Genevieve Beresford (KPMG), Sara Ellsäter (Handelsbanken), Senait Asgede (Amundi) och Emma Olsson (Harvest).

Swesifs arbetsgrupp ämnar hålla kvartalsvisa webbinarier för medlemmarna där de redogör för valda delar av det arbete som pågår inom Eurosif och svarar på eventuella frågor. Det första webbinariet i serien genomfördes den 1a juni 2023. Under mötet berättade Per Josephson och Torun Reinhammar om samarbetet mellan Swesif och Eurosif samt uppdaterade medlemmarna om det nyligen avslutade projektet med att kartlägga kapitalförvaltares och kapitalägares användning av klimatrelaterad data och de behov som finns på området.

Seminarier

Under årets första halva har medlemmarna haft möjlighet att delta i både seminarier och webbinarier. Här nedan följer en sammanfattning om de anordnade eventen under första halvan av 2023.

Release-mingel för Swesif Hållbarhetsprofilen
Swesif höll ett release-mingel för att uppmärksamma uppgraderingen av Swesif Hållbarhetsprofilen 2023 (HP). Den nya versionen av HP omfattar en anpassning till EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar, SFDR. Uppdateringen innebär också att HP blir mer användarvänlig. Ambitionen är att göra den kompatibel även med den standardiserade mall som fondbolag redan använder gentemot distributörer, EET (European ESG Template).

Medlemslunch: Klimatrisker i finansiella portföljer med Richard Busellato
Swesif anordnade en medlemslunch under måndagsförmiddagen den 30 mars. Eventet ägde rum på KG10 i centrala Stockholm och det bjöds på vegetariska wraps och fika tillsammans med intressanta möten och diskussioner.

Webinar: Childrens Right In Investing
Den 26 april hölls det första samnordiska webbinariet som organiserades av de fem nordiska SIF-fonderna.

Webbinariet handlade om hur man kan integrera barns rättigheter i investeringar, och tittade särskilt på varför och hur barns rättigheter bör integreras i investeringsbeslut. Man gjorde också en djupdykning i tekniksektorn och investerarnas perspektiv samt visade konkreta exempel på hur investerare arbetar med barns rättigheter idag.

Webbinarium: Swesif – Eurosif: Hur samarbetar vi?
Detta var den första utgåvan i denna nya serie digitala möten där Per Josephson och Torun Reinhammar kort informerade om vad som pågår inom Eurosif och besvarade frågor från medlemmarna om detta.

Andra halvåret av 2023

Andra halvåret av 2023 kommer att bjuda på fler spännande event bland annat ett 20-årsjubileum den 28 september. Vår ambition är att få ökad förståelse för vad ni som medlemmar vill ha mer av, så tveka inte att höra av er med tankar och idéer.

Innan dess hoppas vi att ni alla får möjlighet att njuta av ledighet, sommar och sol.

Vi önskar er alla en härlig sommar!

Med bästa hälsningar,
Swesifs styrelse

Previous articleFrån Eurosif – juni, juli
Next articleÖkningen av AI bromsar utvecklingen av artikel 9 under första halvåret 2023