EU:s regeringar godkänner koldioxidskatt

Tisdagen den 16 mars kom Europarådet överens om förordningen om Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), en av nyckelingredienserna i EUs ”Fit for 55”-paket. Detta lagstiftningsinitiativ lanserades med ett samråd i början av 2020, vilket ledde till lagstiftningsförslaget från EU-kommissionen den 14 juli 2021.

Syftet är att uppmuntra liknande lagar bland EUs handelspartners. EUs CBAM-förordning fokuserar på import av kolintensiva produkter, för att förhindra att företag motverkar EUs åtgärder för minskade utsläpp av växthusgaser genom import av produkter tillverkade i mindre miljömedvetna länder utanför EU (koldioxidläckage) . CBAM kommer att fungera parallellt med EUs system för handel med utsläppsrätter (EU ETS) och kommer att omfatta cement, aluminium, gödningsmedel, elproduktion, järn och stål.

Läs vidare på engelska här

Previous articleCDP efterlyser transparenta övergångsplaner
Next articlePressmeddelande: Swesif summerar ett aktivt 2021 och välkomnar nya ledamöter till styrelsen