1 DEC: Hur kan vi räkna på hållbarhet och ”verkligt värde”?

NMC och Swesif bjuder in till ett möte om hur vi kan räkna på hållbarhet och varför det är viktigt

Hållbarhet har flyttat allt högre upp på företagens agenda, och med detta följer även ett ökat tryck på företag att mäta och hantera både positiva och negativa externa effekter, så kallade externaliteter. Allt fler är överens om att dessa frågor kommer att påverka företagens resultat och mått på framgång i allt högre utsträckning. I takt med denna utveckling ökar också behovet av nya sätt att räkna på hållbarhet, risker och värdeskapande ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv. Men hur räknar man på ”verkligt värde”? Varför är det viktigt?

Välkommen till detta samarrangemang mellan Swesif och NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv .

OBS: Mötet är fullbokat för på plats-deltagande, men det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig för deltagande via webben.

Som talare på detta möte är vi väldigt glada att välkomna Klas Eklund, seniorekonom på SEB och författare, Cecilia Repinski, forskare på Kungliga Vetenskapsakademin, Daniel Dellham, chef Hållbarhetsrådgivning på KPMG och Eva Lindebäck Brandt, Director CSR Stakeholder management på Volvokoncernen.

Klas kommer att prata om makrotrender och synen på ekonomisk tillväxt, delvis utifrån sin nya bok ”Tillväxt” (Studentlitteratur). Ekonomisk tillväxt ger högre välstånd och mer att fördela. Men tillväxten innebär ofta belastning på miljön och utnyttjande av knappa naturresurser, snedfördelning mm. Klas kommer att diskutera hur BNP-måttet bör förnyas och även knyta an till bankers och investerares viktiga roll.

Cecilia kommer att fokusera på begreppet ”Natural Capital” och ”Natural Capital Accounting” som handlar om hur man kan beräkna och redovisa vår inverkan på men också vårt beroende av naturkapitalet. Hon kommer förklara vad begreppet betyder men också ge konkreta exempel på vad det innebär för företag och investerare samt andra finansiella aktörer.

Daniel och Helena från KPMG och Eva från Volvokoncernen kommer berätta om konceptet ”True Value” och projektet som genomförts under våren 2015 på Volvos nya elbuss i Göteborg. True Value-modellen är utformad för att mäta de faktiska externa värden som uppstår, såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga, samt hur de slår mot företagets resultaträkning. Syftet är att bistå företagsledare, investerare och ägare med att kvantifiera företagens positiva och negativa effekter på omvärlden och på så vis utvärdera deras verkliga värdeskapande. Under våren analyserades och kvantifierades det värde som elbussar skapar för samhället jämfört med mer traditionella teknologier, vilket vi kommer att få veta mer om på mötet.

Frågeställningar vi kommer att ta upp:

  • Varför behövs nya metoder för att mäta ”verkligt” värde?
  • Vad betyder egentligen att ”internalisera externaliteter”?
  • Hur bör BNP-måttet förnyas?
  • Vad är Natural Capital och Natural Capital Accounting?
  • Hur kan vi mäta? Konkreta exempel på metoder och företagscase.
  • Hur kan nya sätt att mäta och redovisa värde påverka beslutsfattandet för företagsledare och styrelser, investerare, privatpersoner, politiker?

TID OCH PLATS: Mötet äger rum tisdagen den 1 december 2015 kl 14:30–17:00 i Hallvarsson och Halvarssons lokaler på Sveavägen 20 i Stockholm.

WEBBMÖTE: Mötet sänds via webben för de som inte kan vara med på plats. Länken till webbmötet skickas ut dagen före mötet till de som anmält sig som webbdeltagare.

ANMÄLAN: Seminariet är kostnadsfritt. Anmäl dig genom att fylla i formuläret nedan. Sista anmälningsdag är 27 november. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller. NMC och Swesif bjuder på fika i pausen under mötet.
OBS: Mötet är endast öppet för Swesif-medlemmar (och NMC-medlemmar).

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.


Om NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv
NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en ideell förening för företag och organisationer som vill utveckla sitt arbete inom miljö och hållbar utveckling. Föreningen bildades i februari 1994 och har ca 260 medlemmar. Besök NMCs hemsida här.

Klas Eklund
Klas Eklund är seniorekonom på SEB, adjungerad professor vid Ekonomihögskolan, Lunds Universitet, och ordförande för Regeringens Analysgrupp för framtidens arbetsmarknad. Under senare år har Klas arbetat mycket med miljö- och hållbarhetsfrågor. Han har bl.a. skrivit boken “Vårt klimat”, om hur en effektiv klimatpolitik ska utformas. Han sitter i styrelsen för miljöforskningsstiftelsen Mistra och är f.n också medlem i “The Task Force on Green Finance Reform and Green Transformation”, CCICED (China Council of International Co-operation and Environmental Development)

Cecilia Repinski
Cecilia Repinski är Science Impact Advisor på Kungliga Vetenskapsakademien där hon forskar på kopplingen mellan finansmarknaden och biosfären. Cecilia har arbetat med finansiella risker och affärsmöjligheter kopplat till hållbarhet i cirka 10 år, ofta i gränslandet mellan forskning och tillämpning. Hon har utvecklat verktyg och analysunderlag för att aktörer som utvecklingsbanker, investerare och långivare ska kunna integrera miljöhänsyn i sina beslutsprocesser. Cecilia är också grundare av Gaia Values Foundation som arbetar med att demonstrera värdet av naturkapital för företag och finansiella institutioner.

Daniel Dellham
Daniel Dellham, Chef Sustainability Consulting på KPMG, har sammanlagt mer än 14 års erfarenhet av arbete med strategisk ledning, både från sin tidigare roll som partner och VD på Askus Consulting och från sin nuvarande roll som avdelningschef på KPMG. Daniel har framförallt arbetat med strategi och hållbarhetsutveckling inom nordiska multinationella företag. I nästan alla uppdrag har Daniel drivit förändringsarbete, såsom t ex organisationsförändringar, implementering av ny strategisk inriktning, genomförande av rationaliseringsuppdrag etc.

Eva Lindebäck Brandt
Eva Lindebäck Brandt är ansvarig för CSR Stakeholder Management i Volvokoncernen.  I sin roll definierar och driver hon Volvokoncernens CSR agenda mot intressenter för att skapa intern medvetenhet om externa förväntningar och krav. Eva har arbetat inom Volvokoncernen sedan 2000 och har en historia inom Corporate Finance som ansvarig för relationen med globala kreditvärderingsbolag samt från Volvokoncernens internbank, Volvo Treasury.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleVar med i vidareutvecklingen av Hållbarhetsprofilen!
Next article24 NOVEMBER: Medlemsmöte – Cirkulär ekonomi & Resurseffektiva affärsmodeller