Summering av 2022

    Året börjar lida mot sitt slut, men innan vi välkomnar det nya vill vi passa på att summera det gamla. 2022 har varit ett händelserikt år för Swesif. Restriktionerna från pandemin lättade och vi fick äntligen möjlighet att anordna fysiska seminarier och medlemsträffar igen. Något vi tagit med oss från de gångna åren är att variation är efterfrågat och därför har vi även anordnat några webbinarium. Totalt anordnade vi nio event under 2022. Ett flertal fokuserade på årets teman; Klimat, Regleringar och S:et i ESG men några andra ämnen liksom medlemsevent hanns också med. Planeringen inför nästkommande år är i full gång. Biologisk mångfald tillkommer som ett tema. Fler forskningsbaserade event utlovas och det kommer att bli fler fysiska mingelevent med fokus på nätverkande men också diskussion kring aktuella ämnen.

    Utöver seminariegruppen, har våra andra arbetsgrupper arbetat flitigt med sina respektive projekt. Det har resulterat i flertalet förändringar och förbättringar för Swesif. Arbetsgruppen för Hållbarhetsprofilen (HP) har påbörjat nylanseringen som kommer äga rum i februari 2023. Syftet med lanseringen är att göra HP mer användarvänlig och anpassad efter det nya SFDR-regelverket. Mer information om vad uppdateringen innebär finns att läsa här. Vi vill rikta ett varmt tack till de medlemsrepresentanter som bidragit i processen och finns omnämnda via samma länk. Den 9 februari blir det realese-mingel för att fira. Anmäl dig gärna redan nu här.

    Under de år som Swesif varit observatör i Eurosif har arbetsgruppen för Eurosif utvärderat vilken medlemsnytta ett fullständigt medlemskap skulle innebära. Arbetsgruppen liksom styrelsen kom fram till att medlemsnyttan är betydande och styrelsen skickade in en medlemsansökan, vilken godkänts och Swesif är nu medlem i Eurosif. Allteftersom EU-kommissionens ambitiösa strategi för hållbar finans tar form och lagstiftningen på området utvecklas, står branschen inför många utmaningar när det gäller att navigera och uppfylla komplexa nya krav. Eurosif och dess växande medlemsskara har goda förutsättningar att spela en viktig roll genom att hjälpa branschen att förstå dessa krav samt bistå kommissionen med konstruktiva synpunkter om de nya bestämmelserna. Framöver kommer Swesifs medlemmar att ha möjlighet att arbeta närmare Eurosif-teamet under en period av betydande förändringar inom branschen. Precis innan årets slut, stod det även klart att Swesifs styrelseordförande, Susanne Bolin Gärtner blivit framröstad till en plats i Eurosifs styrelse.

    Det är med andra ord ett spännande år vi har framför oss. Innan vi hoppar in i 2023, vill vi passa på att rikta ett stort tack till alla som varit involverade i Swesif på något sätt.

    Vi önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

     

     

     

    Previous articleFörsta steget mot standardiserad hållbarhetsinformation inger hopp
    Next articleBilder: Julmingel 2022