Lästips

Botanisera bland Swesifs styrelseledamöters tips för sommarens bästa läsning.

”I och med att jag gillar ett aktivt liv så är sova kanske något som jag med flera borde satsa mer på under sommaren. Därför så föreslår jag gärna Sömngåtan” av Matthew Walker, ”Ett långt, njutbart och välbehövligt lovtal till sovandet” som DN skriver. Sommarens hälsotips kanske?” – Eva Axelsson

”Jag ser fram emot att läsa Patrik Svenssons ”The Book of Eels, nu när den har kommit på engelska. En naturhistorisk bok som uppskattas av både jägare och naturvårdare måste vara värd att läsa. Och den mänskliga relationen mellan unge och förälder låter övertygande.” – Julian Beer

”Jag väljer boken Andas av Ulrica Norberg som mitt boktips, Jag har nyligen avslutat en fördjupande yogakurs som hade en hel helg med fokus på andning. Denna bok är tänkvärd även om du inte tränar yoga och har praktiska övningar. Leder till ett hållbarare liv!” – Susanne Bolin Gärtner

”Oj jag har läst så många bra böcker på sistone! Några relativt nyutgivna jag kan rekommendera är Educated av Tara Westover och Klubben av Matilda Gustavsson.
Sen hade jag en riktig läsupplevelse av två böcker om Norrland, kanske för att jag härstammar från Norrbotten/Lappland, men kan funka på fler: Testamente av Nina Wähä och Jag for ner till bror av Karin Smirnoff.” – Charlotta Dawidowski Sydstrand

”Om du som jag inte kan få nog av tv-serien Chernobyl, läs boken Bön för Tjernobyl: krönika över framtiden av Svetlana Aleksijevitj som var inspirationen och där fantastiska Svetlana Aleksijevitj fångar tidsandan, systemet och många gripande människoöden. Den hemliga historien” av Donna Tartt är en annorlunda thriller som biter tag i en, liksom Ett litet liv” av Hanya Yanagihara gör fast då för att den är både vacker och mörk om vänskap och relationer.” – Rebecka Elkert

The Garden Jungle (or Gardening to Save the Planet) av Dave Goulsen. Jag är full av beundran för denna författare, som lyckas väva samman diskussioner om aktuella utmaningar med roliga anekdoter från insekts- och människoliv på ett så underhållande sätt att jag inte vill lägga ifrån mig boken! Underhållning, kunskap och inspiration. (Och att ägna ett helt kapitel åt tvestjärtar!)” – Emma Henningsson

EU Taxonomin är kanske inte den bästa sommarläsningen, men något vi alla kommer att behöva bekanta oss med i vårt arbete framgent. För något mer lättläst och nästan lika matnyttigt rekommenderar jag Factfulness av Hans, Ola och Anna Rosling. En mycket bra och tänkvärd bok om våra föreställningar om världen.” – Tobias Lindbergh

”Mitt lästips är att byta böcker med sina vänner, att våga ge bort sina favoritböcker för att få andras favoriter tillbaka. Jag tänker i sommar ge bort uppskattade böcker som finns i min bokhylla, till exempel: Vända hem av Yaa Gyasi, Väggen av Marlen Haushofer och Binas Historia av Maja Lunde.” – Åsa Moberg

”Jag rekommenderar ’The Uninhabitable Earth’ av David Wallace-Wells.” – Lingyi Lu

Elon Musk : Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance. Ett intressant porträtt av en man som inte ger sig.” – Anna Strömberg

”Jag har två lästips inför sommaren. Den första boken är skriven av Paul Collier med titeln The Future of Capitalism – Facing the New Anxieties och det andra tipset är en bok av Francis Fukuyama med titeln Identity – The demand for dignity and the politics of resentment. I dessa omvälvande tider är det viktigt att både förstå vår historia och reflektera kring framtiden. Båda författarna bidrar med både intressanta historiska betraktelser som insikter kring möjliga vägar framåt för vårt globala samhälle.” – Robert Vicsai

Image by Katrina_S from Pixabay

Previous articleFöretag och investerare i kamp mot global näringsbrist
Next articleCOVID-19 Stoppar inte Klimatförändringarna