Genomförda aktiviteter 2012

Under 2012 har ett antal aktiviteter och seminarier arrangerats i föreningens regi.

  • 12 januari. Medlemsseminarium med föredrag och panelsamtal följt av mingel. Temat för eftermiddagen var Ansvarsfulla investeringar 2012. Anders Wijkman inledde seminariet med ett föredrag löst baserat på hans och Johan Rockströms bok ”Den stora förnekelsen”. I efterföljande panelsamtal deltog Jonas Ahlén, portföljförvaltare (Alternativa investeringar och fund selection) Storebrand Kapitalförvaltning; Anette Andersson, SRI-förvaltare (svenska aktier) SEB Investment Management; samt Håkan Persson, analytiker (svenska aktier) DnB. Samtalet leddes av Ulrika Hasselgren från Ethix SRI Advisors.
  • 1 februari. Utrikespolitiska institutet, Sida och SWESIF arrangerade ett frukostseminarium om hur risker och möjligheter bäst hanteras på komplexa marknader. Föredragshållare var Karen Egger chef för Transparency Internationals arbete med privat sektor och Alice Bah Kuhnke, hållbarhetschef på ÅF.
  • 21 februari. David Blood, Generation Investment Management, gästade Swesif för att bland annat berätta hur de arbetar för att skapa framgång genom att integrera hållbarhetsaspekter i investeringsprocessen.
  • 9 maj. Swesif och Storebrand/SPP bjöd in till ett lunchseminarium på temat Mikrofinansens möjligheter. Mary Ellen Iskenderian, VD för Women’s World Banking, gav sin syn på mikrofinansområdets sociala och finansiella möjligheter och risker.
  • 25 maj. Hur kommunicerar man hållbarhet inom kapitalförvaltning? Talare var Stina Billinger, SPP; Ulrika Danielsson, AP2; och Anita Lindberg, Hallvarsson & Halvarsson. Nyckelteman under dagen var:
    • Hantering och rapportering av ansvarfulla investeringar hos kapitalägare och förvaltare – vilka förväntningar finns hos våra viktigaste intressenter?
    • Mediernas syn på ansvarsfulla investeringar – hur navigerar jag i minerat vatten?
  • 30 maj. Nordiskt SIF-möte i Helsingfors. Medlemmar från de nordiska SIF-organisationerna (Sverige, Finland och Danmark) träffades för att dela med sig av erfarenheter, idéer och tankar mellan de nordiska länderna. Syftet var också att hitta gemensamma lösningar på gemensamma utmaningar. Dagen efter, 31/5, var det ett möte för PRI-medlemmar i Norden.
  • 11-12 september. Swesif kunde erbjuda sina medlemmar rabatterat pris på en två-dagars kurs som ICGN (international corporate governance network) anordnade i Stockholm – ESG Education
  • 11 september. Allt fler bolag rapporterar om sitt hållbarhetsarbete. Formerna varierar, relevansen likaså. Kan en så kallad integrerad rapportering, som kopplar ihop strategi, hållbarhetsfrågor och finansiella resultat, underlätta för investerare? Kan det hjälpa företag att spetsa strategierna och säkra en långsiktig avkastning? Lois Guthrie är drivande i det initiativ som just nu utarbetar hur en integrerad rapportering skulle kunna se ut. Som teknisk chef för International Integrated Reporting Council (IIRC) berättade hon om för- och nackdelarna med rapporteringsformen. Malin Ripa, CSR-chef på Volvo AB, och Åse Bäckström, chef för hållbarhetsfrågor på KPMG, gav sina perspektiv.
  • 20 november. Marknaden för ansvarsfulla investeringar fortsätter att växa. Med en mångfald av strategier och metoder ser vi en ökning på över 30 procent i Europa sedan 2010. Det visar en färsk studie från Eurosif. I Sverige är utvecklingen densamma. Hur ser marknaden ut och vem gör vad? Vilka strategier och metoder är vanligast i Sverige och i Europa, och hur ser utvecklingen ut globalt? Den svenska delen av Eurosif-studien presenterades och diskuterades på ett frukostmöte med bl.a. Erik Eliasson, vd för TNS Prospera, och Ulrika Hasselgren, vd för Ethix och ledamot i Swesifs styrelse.
  • 28 november. Tre perspektiv på hållbarhet inom Private Equity. SWESIF arrangerade en paneldebatt där man diskuterade nyttan av att arbeta med hållbarhet i private equity-investeringar. Tre gäster med bred erfarenhet av tillgångsslaget talade utifrån olika perspektiv:
    • James Stacey, Partner på Earth Capital Partners (ECP) i London. ECP startades 2008 och är en PE-förvaltare som har specialiserat sig på att investera med hållbarhet som genomgående tema.
    • Pia Irell, Portfolio Development Director på Altor, kommer att berätta om en mainstream-förvaltares erfarenhet av att arbeta med frågorna.
    • Christina Hillesöy, Chef Kommunikation & Hållbara investeringar på AP3 ger sina perspektiv som ägare och hur AP3 som medinvesterare (Limited Partner) väljer PE-förvaltare.

Panelen modererades av Hetal Damani, f.d. ESG-analytiker på 3i i London

  • 4 december. Året avslutades med en Medlemsglögg. Professor Lars Hassel, som lett forskningsprogrammet Sirp, Sustainable Investment Research Program (finansierat av Mistra), berättade om senaste forskningen inom området och presenterade slutsatserna efter sex års forskning. Lars delade med sig av sina tankar om hur hållbara investeringar kan skapa extra värde för institutionella investerare. Vad kan göras för att accelerera ansträngningarna inom branschen? Vad bör forskningen fokusera på de kommande åren? Och hur kan broarna mellan forskare och praktiker förstärkas?

Under året har även ett antal öppna luncher arrangerats. Det finns ett stort värde i att träffas informellt för att diskutera och utbyta erfarenheter inom ämnet hållbara investeringar. Luncherna annonseras ett par veckor i förväg och intresset har varit relativt stort, med ca 10 deltagare per gång.

 

För tredje gången (vartannat år) genomförde och presenterade Swesif en undersökning av den svenska marknaden för ansvarsfulla investeringar. Studien visar hur mycket kapital som förvaltas med särskilda miljö-, sociala samt etiska kriterier i Sverige och hur det fördelas på olika typer av aktörer och strategier. Såväl institutionellt kapital som fonder ingår i undersökningen. Denna gång studerades även hur analytiker hos mäklarfirmorna agerar och hanterar hållbara och ansvarsfulla frågor i sina analyser. Resultatet av studien presenterades via seminarier och i artiklar i media. Delar av statistiken från studien ingår i den större studien ”European SRI Study 2010” som vartannat år presenteras av Eurosif och som visar utvecklingen på europeisk nivå.

Previous articleHållbara och ansvarsfulla investeringar
Next articleÄldre nyheter