Genomförda aktiviteter 2011

SWESIF bjöd in till seminarium den 17 november

Seminarium om yttrandefrihet & rätten till integritet

– två viktiga frågor för informationsteknologisektorn

Informationsteknologibolagens produkter och tjänster bidrar till att förverkliga mänskliga rättigheter och de är viktiga i strävan efter demokrati. Dock utnyttjas de ibland i motsatt syfte. Under revolten i Egypten i början av året tvingades telekombolag mot sin vilja att stänga ner nätverk och skicka ut meddelanden från Mubarakregimen. Censuren är omfattande på viktiga tillväxtmarknader som Kina, och i andra delar av världen finns exempel på hur myndigheter begär ut samtalslistor för att kunna kontrollera och fälla människor med avvikande åsikter i tvivelaktiga rättegångar. Hur kan bolag motverka detta? Hur kan de värna sina kunders rätt till integritet och behålla deras förtroende på komplicerade marknader?

Susan Morgan, verksamhetschef för The Global Network Initiative (GNI)beskriver de senaste årens utveckling där frågan om yttrandefrihet och rätten till integritet kommit att beröra allt fler företag. GNI är ett flerpartsinitiativ som samlar företag, investerare, forskare och organisationer som gemensamt diskuterar hur dessa dilemman bäst kan hanteras. Susan Morgan har mångårig erfarenhet från telekombranschen där hon tidigare ledde arbetet med att utveckla British Telecoms CSR-strategi och riskhantering.

Datum: Torsdagen den 17 november, 2011

Tid: 9.00 – 10.30

Plats: SEB, Sveavägen 2

Kostnad SEK 300 ex moms, fritt för medlemmar i Swesif

Vid eventuella frågor vänligen kontakta Markus Larsson på SWESIFs kansli,  swesif@swesif.org , alternativt styrelsens ordförande Henrik Malmsten, 0708-741 007.

Välkommen!

 

Genomförda aktiviteter

ANSVAR PÅ VINST ELLER FÖRLUST?

Investerare har länge varit skeptiska till etik- och miljöhänsyn i förvaltningen, bland annat för att det skulle kunna medföra extra kostnader och sämre avkastning. På senare år har det motsatta synsättet lyfts fram allt mer – att integrering av etik- och miljökriterier kan öka avkastningen.

Vilket samband är det som stämmer? Den 17 oktober presenterar Emma Sjöström en ny rapport som sammanfattar vad de senaste tre årens forskning har att säga om ansvarsfulla investeringars avkastning.

Välkommen!

Dag: 17 oktober

Tid: klockan 15.30-17.00

Plats: Ethix SRI Advisors, Stureplan 4c, 8 tr (inne i Sturegallerian)

Richard Gröttheim, vd AP7 inleder och Dr. Emma Sjöström presenterar rapporten. Därefter diskuterar representanter från finansmarknaden under ledning av Ulrika Hasselgren, vd Ethix SRI Advisors.

OSA senast 10 oktober till  gisela.riddarstrom@ethix.se

PRI Dynamics of Responsible Investment, Sigtuna 27-28 september

I September arrangerar Swesif-medlemmen SIRP (Sustainable Investment Research Platform) tillsammans med Mistra en internationell konferens på temat hållbara investeringar. Tonvikten är på forskning kring hållbara investeringar men arrangörerna är måna om att forskare och deras forskning möter finansmarknades praktiker. Eller som det uttrycks på konferenshemsidan: ”The conference is a unique opportunity for researchers, students and investment professionals to meet, present research, to identify research opportunities, and build partnerships to continue to enhance understandings of responsible investments.” (https://www.sirp.se/web/page.aspx?refId=366)

Swesif fungerar här som viktig länk mellan forskarsamhället och finansmarknadens aktörer. Swesif kommer själva att arrangera ett par seminarier under konferensen. Bland annat kommer Swesifs ordförande Henrik Malmsten presentera Hållbarhetsprofilen, se rubrik ovan. Som deltagare är man dock välkommen att gå på konferensens samtliga programpunkter. Programmet är inte spikat än, håll utkik på Swesif:s eller SIRP:s respektive hemsidor. Konferensen pågår 26-28 sempteber men den första dagen är främst vikt åt forskarstudenter.

 

Vattentäta investeringar? Hur investerare kan påverka den globala vattenkrisen

Onsdag 5 oktober, kl 9:00-12:30, Torsgatan 14, SPPI vissa delar av världen är vatten en betydande riskfaktor för företag i vattenintensiva branscher, och därmed även för de som har investerat i företagen. Tanken med detta seminarium är att presentera varför den globala vattenkrisen också rör företag och investerare, samt vilka möjligheter och risker den kan innebära för dem. Kommunikationen mellan företag och investerare kring vattenfrågor kommer att diskuteras samt det senaste som sker internationellt på det här området.
Seminariet hålls på engelska och är ett samarrangemang mellan Swedish Water House (SWH), www.swedishwaterhouse.se och Swesif. Anmälan sker via denna länk, sista anmälningsdag är 29 september. Seminariet är kostnadsfritt.

Företagens roll i arbetet med mänskliga rättigheter

Den 14 oktober bjuder Globalt Ansvar och SWESIF in till ett heldagsmöte med internationella MR-experter för att diskutera vad de vägledande principerna i praktiken innebär och hur de kan användas. Utöver två inbjuda experter kommer också företagsrepresentanter att återge sina erfarenheter.

John Morrison som är verksamhetschef vid brittiska Institute for Human Rights and Business och fd koordinator för Business Leaders Initiative on Human Rights (BLIHR).

Caroline Rees som är programchef på Harvard Kennedy School (Governance & Accountability-programmet) och har deltagit i arbetet med FN:s ramverk.

Välkommen till UD vid Gustaf Adolfs torg kl. 10.00 – 16.00.

Seminariet är kostnadsfritt. Anmäl er till  event@swesif.org senast den 16 september.

4 maj – Swesif Årsmöte 2011 kl 17.00 samt medlemsseminarium med Peter Norman 

Tisdagen den 4 maj 2011 kl 17.00 är det dags för årets föreningsstämma i SWESIF. Mötet äger rum hos Ethix SRI Advisors, Stureplan 4c, plan 8. Förslaget till dagordning bifogas detta mail. Efter stämman samlas den nya styrelsen till ett kort konstituerande styrelsemöte.

Före stämman, kl 15.00–16.00 , hålls ett medlemsseminarium med finansmarknadsminister Peter Norman som ger sin syn på ansvarsfulla investeringar.

För er som ska delta på Swesifs årsmöte bjuder vi på lättare förtäring mellan 16.00 och 17.00.

Föranmäl dig till både stämman och seminariet genom mail till  event@swesif.org senast den 20 april. Ange om du kommer att delta på både stämman och seminariet.

29 mars – ”Corporate environmental management and credit risk”

Daniel Hann från Maastricht University, European Centre for Corporate Engagement, presenterar nya akademiska rön. Daniel har bland annat fått Moskowitz Prize för sin och Rob Bauers studie om kreditrisk kopplat till företags miljöarbete. Seminariet hålls på engelska.

Läs och ladda ner studien på:

Presentation av Daniel Hann 1.34 Mb

10 mars – Ansvarsfulla investeringar ur ett kinesiskt perspektiv

Ansvarsfulla investerare i Norden diskuterar ofta miljömässiga och sociala möjligheter och risker förknippade med att investera i kinesiska företag eller i företag med exponering mot den kinesiska marknaden. Men hur ser kinesiska investerare själva på hållbarhet och etik som en del av bolagsvärderingen och investeringsprocessen?

Möt Feng Zhongyang, Venture Partner hos Japan Asian Investment Co. Ltd. och Lin Weiping, portföljförvaltare för National Council for Social Security fund i Kina.

Presentation SI (PowerPoint) 51.00 Kb

Presentation SSF-SRI (PowerPoint) 337.50 Kb

18 januari Stor kapitalägare + klimat = sant?

Hur kan stora pensionsförvaltare och andra kapitalägare ta in klimatfrågan i sin förvaltning? Varför bör de göra det? Möt Ole Beier Sörensen från danska pensionsjätten ATP, tillika ordförande i det globala nätverket IIGCC, Institutional Investors Group on Climate Change. Inbjudan

12 januari – Rundabordssamtal för Swesifs medlemmar

Den 12 januari inbjuder Swesif styrelse medlemmarna till ett rundabordssamtal kring det informationsblad om SRI-profil som tagits fram den senaste tiden. Mötet äger rum den 12/1 kl 10-12. Inbjudan är utskickad till medlemmar.
Previous articleProtokoll från årsstämman 2011
Next articleFöreningsstämma 2012