- Detta evenemang har redan ägt rum.
Framtidssäkra den digitala miljön – Investerarens roll i att skydda barns rättigheter online
20 november @ 10:00 - 11:30 CET
Den 20 november 2024 anordnar vi ett seminarium för att uppmärksamma World Children’s Day, med särskilt fokus på barns mentala hälsa och teknikens påverkan. Den teknologiska utvecklingen går snabbt, och barn befinner sig ofta i dess framkant. Globalt uppskattas en tredjedel av alla internetanvändare vara barn under 18 år, vilket medför många konsekvenser för barns rättigheter – både positiva och negativa – och för teknikföretags produktutveckling, riskhantering och ansvarstagande.
Tillsammans med UNICEF, Danske Bank och AP-fondernas etikråd fokuserar vi under seminariet på praktiska exempel och implementering. Under första delen får deltagarna en helhetsbild av barnrättsliga och affärsmässiga risker kopplade till digitalisering. De tar del av fakta och statistik från den senaste forskningen om sambanden mellan digital teknik och psykisk hälsa. Deltagarna kommer även att få lära sig hur investerare konkret kan integrera dessa frågor i sin företagsanalys och påverkansarbete.
Den andra delen innehåller en workshop där vi sätter informationen från första delen i ett sammanhang som är relevant för investerares vardagliga arbete.
Dagens talare:
Anna Warberg tillträdde som Hållbarhetsspecialist på AP-fondernas etikråd i januari 2024, där hon bland annat ansvarar för det tematiska påverkansarbetet kopplat till Techbolag och mänskliga rättigheter, Barnarbete och tvångsarbete, samt Vatten. Anna har tidigare lett ISS ESG:s investerartjänster för påverkansdialog och norm-baserad research, och har en bakgrund inom arbetsrätt.
Dr. Daniel Kardefelt-Winther leder forskningsenheten för digitalt engagemang och skydd vid UNICEFs globala kontor för forskning och framtidsspaning, där han fokuserar på sambandet mellan barnrättsfrågor och digital teknik. Daniel har över tio års erfarenhet av att designa och genomföra multinationella forskningsprojekt med barn, familjer och andra ansvarsbärare, främst i låg- och medelinkomstländer.
Oshni Arachchi är Global Head of Active Ownership och Head of Responsible Investment (Sverige) på Danske Bank. Hon undervisar även som gästföreläsare vid Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law. Innan hon började på Danske Bank arbetade Oshni för Folksamgruppen inom teamet för ansvarsfulla investeringar och bolagsstyrning. Hon har även erfarenhet inom mänskliga rättigheter från sin tid på FN utvecklingsprogram (UNDP) och Danska institutet för mänskliga rättigheter.
Pernilla Baralt är sedan 2019 generalsekreterare för UNICEF Sverige. Hon har bred erfarenhet av arbete med barnrättsfrågor, både nationellt och internationellt. Som statssekreterare åt barn-, äldre- och jämställdhetsministern (2014–2018) var Pernilla bland annat ansvarig för lagförslaget att göra FN barnkonvention till svensk lag, Sveriges insats i Global Partnership to End Violence Against Children, samt för inrättandet av en nationell delegation för barnets rättigheter.