Uppdatering från NordicSIF i Oslo

Swesifs styrelseledamöter Anette Carmelius, Edson Fonseca och Victoria Lidén var på plats i Oslo för att delta i den årliga NordicSIF-konferensen, som detta år anordnades av våra norska grannar.

Konferensen inleddes med ett starkt fokus på energiomställningen, där Alex Edmans påminde om vikten av kritiskt tänkande vid tolkning av påståenden och data. Sammanfattningsvis är ett påstående inte nödvändigtvis ett faktum, fakta är inte alltid representativt, och data är inte alltid slutsatsgivande. Det följdes av olika insiktsfulla sessioner där vi fick ta del av synpunkter om implementering av offentlig politik, takten och skalbarheten hos förnybar energi samt synpunkter på den aktuella geopolitiska situationen. Gästerna fick verkligen smaka på ett norskt perspektiv kring klimatfrågor och den omställning vi står inför.

För att ta reda på mer bad vi Victoria Lidén, ansvarig för SIF-samarbeteten i Swesifs styrelse, svara på två frågor efter konferensen.

Varför är dessa nordiska konferenser viktiga?

Victoria Lidén, ansvarig för SIF-samarbeten i Swesifs styrelse

NordicSIF är först och främst en fantastisk mötesplats för oss SIF-medlemmar. Trots att ”ESG-communityt” växer sig större för varje år, så träffar man alltid bekanta ansikten och kan ha en öppen dialog om vad vi ser som utmaningar och möjligheter i våra respektive marknader. I tider när ESG ifrågasätts så är de nordiska SIF:arna och vårt nära samarbete särskilt viktigt, ett utbyte som Swesifs styrelse önskar stärka ännu mer framöver.

På årets konferens arrangerat av Norsif fick vi via olika föredrag möjligheten att uppdatera oss och djupdyka i det senaste kring hållbara investeringar, men också en insyn i vad som är i fokus i de olika nordiska marknaderna. Eftersom konferensen i år hölls i Oslo, var såklart omställningen av oljeindustrin i fokus.

Vilken är den viktigaste lärdomen du tagit med dig från Oslo?

Jag tar särskilt med mig Alex Edmans inspel om behovet av att våga kritiskt granska och ifrågasätta, för att stärka kredibilitet och caset för hållbara investeringar. Något jag tror är särskilt viktigt när man hör mycket prat om en ESG backlash. ”It is not about being anti-sustainability, but ensuring that sustainability is pursued in the right way.” På temat omställningen så tar jag med mig att vi investerare har en både viktig och förstärkande roll att spela, men att vi nu även behöver stöd från politiska beslut som gör det lönsamt att investera i omställningen.

Stort tack till Norsif för att ha arrangerat en inspirerande och insiktsfull konferens, som möjliggjorde för vår nordiska gemenskap att nätverka och lära av varandra.

Alla ögon på Swesif när vi börjar förberedelserna inför nästa års konferens i Stockholm, Sverige.

Previous articleFrån Eurosif – mars, april, maj, juni
Next articleThe NordicSIF conference is now a wrap!