Swesif – 20 år i branschen!

Swesif firade 20 år i branschen med en minnesvärd tillställning på Rosendals trädgård. Kvällen samlade såväl medlemmar som tidigare styrelsemedlemmar i det vackra och utsmyckade växthuset, ackompanjerade av livemusik från jazzbandet Kvartett+Ett.

Den fullspäckade agendan inleddes med berättelser om Swesifs första tid där Magnus Emfel, organisationens initiativtagare och första styrelseordförande insiktsfullt delade historien om hur Swesif tog form. Trots Sveriges positiva rykte inom hållbara investeringar i Europa var det först när Swesif grundades år 2003 som en genuin mötesplats för alla intresserade skapades. Emfels tal påminde oss om Swesifs betydelse som pionjär och kraft för hållbara investeringar, en plats för kunskapsutbyte med ambitionen om att skapa en bättre framtid.

Därefter tog Victoria Lagne, ansvarig för kommunikation och program på Rosendals trädgård, med oss på deras utveckling från en förfallen odlingsplats i stadens utkant till den enastående trädgård den är idag. Resan mot dagens Rosendal började på 1980-talet under ledning av Lars Krantz, Pål Borg och Arne Klingborg. Målet var att skapa en handelsträdgård som inte bara erbjöd högkvalitativa växter utan som också främjade ett allmänt intresse för trädgårdskonst och landskapsdesign. Samtidigt skulle trädgården fungera som en plats för forskning och utbildning baserad på den biodynamiska odlingsmetoden. Rosendals trädgård har sedan dess dynamiskt utvecklats till den inspirerande plats den är idag.

Lagne knöt ihop säcken genom att presentera kvällens meny, som bestod av smörrebröd med ingredienser som producerats i trädgården. Det var en symbolisk detalj som betonade kopplingen mellan Rosendals odlingar och kvällens hållbara tema.

Efter mingel och goda smörrebröd, tog Ulrika Hasselgren och John Howchin ton. Båda talarna har varit hängivna och inflytelserika i Swesif under många år. De bjöd på en underhållande resa genom tiden med temat ”20 år av hållbarhetsarbete i Sverige”, och beskrev utmaningar och framgångar som markerat viktiga milstolpar i Sveriges strävan mot en mer hållbar framtid.

Sedan fördjupade Johan Florén och Carina Lundberg Markow sig i temat ”Aktivt ägande vs. Exkluderingar” genom att jämföra dess betydelse i dagens komplexa investeringslandskap med när Swesif grundades. De berättade om skillnaderna mellan de olika ansatser som investerare använde då med nuvarande strategier. De delade även med sig av sina personliga erfarenheter och anekdoter där de har sett hur aktivt ägande och exkluderingar har bidragit till att påverka företagsbeteende för att främja hållbarhet.

För att belysa en av Swesifs framtida riktningar inom samarbeten och forskning, bjöds Kent Eriksson från Sustainable Finance Lab (SFL) in för att presentera sin organisation. Eriksson berättade att SFL är ett mångvetenskapligt forskningscenter med syfte att förändra finansmarknaderna och främja en hållbar samhällsutveckling. Deras främsta mål är att tillhandahålla vetenskapliga insikter som kan stärka praktiken inom området.  Swesif och SFL håller på att planera ett samarbete för att tillgodose medlemmarnas ökande efterfrågan på forskningsbaserad information.

Som kvällens sista talare kom Olof Gränström, statsvetare och ekonom, för att dela med sig av sin förståelse av vår komplexa värld. Gränström har en unik förmåga att använda data som grund och hans budskap var tydligt – det är inte bristen på data som skapar missförstånd i vår tid, utan vår begränsade kognitiva kapacitet att faktiskt ta till sig och förstå den enorma mängden tillgänglig information. Gränströms tal var en tankeväckande avslutning på en kväll som firade hållbarhet, kunskap och insatser för en bättre framtid.

Sammanfattningsvis är det uppenbart att det har skett en betydande utveckling inom hållbara investeringar under de senaste två decennierna. Hållbarhetsfrågor har gått från att vara ett udda inslag i organisationen till att spela en central roll hos många svenska företag. Framtiden är naturligtvis osäker, men kvällens talare var eniga om att det kan bli en utmanande period framöver, där samarbete och kunskapsutbyte företag emellan kan vara avgörande för att möta de kommande utmaningarna.

Tusen tack till samtliga medlemmar, talare och Rosendals trädgård som deltog under 20-årsjubileet. Vi ser fram emot att ses på kommande evenemang för att fortsätta vår gemensamma strävan mot en hållbar framtid. Välkomna att kontakta oss med idéer och synpunkter.

Varma hälsningar,
Swesifs styrelse & kansli

 

Previous articleFrån Eurosif – augusti, september
Next articleMedlemslunch – Integrering av mänskliga rättigheter i hållbar finansiering