Utfallet av COP27

Bild av Arek Socha från Pixabay

Såsom ofta tycks ske vid COP-mötena, var delegaterna tvungna att fortsätta arbeta långt efter det officiella slutdatumet fredagen den 18 november i ett sista försök att nå ett något sånär positivt resultat. Var det slutliga resultatet värt denna extra insats som slutade när solen gick upp på söndagen den 20 november?

Den goda nyheten: en ny förlust- och skadefond

Den prestation under COP27 som sticker ut framför andra är inrättandet av en så kallad förlust- och skadefond för att stödja de utvecklingsländer som kommer att vara värst drabbade av klimatförändringarna. Även om detta välkomnades som ett steg mot någon form av klimaträttvisa, finns det fortfarande viktiga lösa trådar som behöver knytas ihop när det gäller utformningen sett mot bakgrunden av en värld som fortfarande är på väg mot mer än två graders uppvärmning. Förlust och skada var ett av de mest kontroversiella ämnena på konferensens agenda och inrättandet av en fond kommer att vara till enorm fördel för utsatta länder. Europeiska Unionen försökte få vissa länder som fortfarande anses vara utvecklingsländer enligt FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) omklassificerade eftersom de sedan 1992 blivit rika nog för att klassas som potentiella bidragsgivare till fonden snarare än mottagare. Detta avvisades till slut, i en kompromiss som innebar prioritering av de mest utsatta länderna.

Den dåliga nyheten: fortsatt blind fläck för fossila bränslen

Förlust- och skadefonden är ett steg i rätt riktning för att åtgärda den globala obalansen mellan nord och syd, men COP27 såg utöver den få framsteg när det gäller övergripande åtgärder för att mildra klimatförändringarna. Det gjordes försök att införa ett åtagande för att avveckla alla fossila bränslen men detta avvisades till förmån för att behålla formuleringen från COP26 som är begränsad till kol. Det var också alarmerande att några länder försökte avskaffa 1,5-gradersmålet och dess relaterade ”spärrsystem” där åtaganden ska stärkas årligen. Resolutionerna från COP26 bevarades, men få framsteg gjordes utöver dem. Med tanke på det vetenskapliga samförståndet är bristen på åtgärder efter 27 globala konferenser anmärkningsvärd. Många observatörer pekade på närvaron av 636 olje- och gasindustri-lobbyister vid COP27 som ett tecken på ett grundläggande problem i hela processen. Denna siffra avslöjades genom analys utförd av kampanjgrupperna Global Witness, Corporate Accountability och Corporate Europe Observatory, och representerar en 25-procentig ökning av denna typ av delegater jämfört med Glasgows konferens förra året. Lobbyisterna för fossila bränslen var tillika fler än de kombinerade delegationerna från de 10 mest klimatpåverkade länderna.

Världsbankens reform och klimatförsörjning

Kvar på klimatkrisens att-göra-lista finns fortfarande den radikala reform av Världsbanken, som Al Gore föreslog i sitt öppningstal och som diskuterades brett på konferensen, även om detta inte var ett formellt ämne på agendan. Gore anser att bankens nuvarande president är en klimatförnekare, och att dess fortsatta finansiering av fossila bränslen måste upphöra omedelbart. Gore och många COP27-deltagare anser att Världsbankens syfte borde omformuleras till att styra om de biljoner dollar som så väl behövs för att bidra till att finansiera övergången till en global ekonomi med låga koldioxidutsläpp. En sådan förändring skulle adressera problemet med de mycket högre kapitalkostnaderna för utvecklingsländer som försöker finansiera projekt för förnybar energi, som i stället tvingar dem till exploatering av sina egna fossila bränslereserver.

Andra höjdpunkter på COP27 inkluderade närvaron av den nyvalde brasilianske presidenten Luiz Ignacio Lula Da Silva, som lovade att skydda Amazonas och sätta stopp för avskogningen i sitt land till 2030. Finansieringsåtagandena från COP26 återbekräftades trots några länders försök att ta bort dessa åtaganden eftersom de ännu inte fullgjorts.

Att skapa en förlust och skadefond samtidigt som investeringarna i fossila bränslen fortsätter skulle kunna jämföras med vandaler i färd med att förstöra ett hus men som pausar för att ge ägaren lite pengar bara för att sedan fortsätta med förstörelsen. COP28 planeras äga rum den 30 november till 12 december 2023 i Förenade Arabemiraten. Förhoppningsvis är förlust och skadefonden då finansierad och operativ, fossillobbyisterna har strukits från deltagarlistan och målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader genom minskade koldioxidutsläpp står högst på agendan.

 

Previous articleBilder: Notes from COP27 – Moving on to a Just Transition
Next articleESMA öppnar ett samråd om fondnamn