Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Företag och mänskliga rättigheter- hur arbetar de idag och behöver kraven skärpas?

14 februari 2019 @ 15:00 - 17:00 CET

OBS – Ändrad lokal!

De svenska storföretagen är viktiga i arbetet för en hållbar utveckling. Genom deras närvaro i många av världens länder kan de bidra till en ekonomisk utveckling och åtnjutande av mänskliga rättigheter. Samtidigt kräver investerare, fonder och banker också att företagen har ett bra hållbarhetsarbete för att de ska vara kvar som ägare.

Det finns en rad människorättsrisker i svenska företags värdekedjor, till exempel barnarbete, tvångsarbete, undermåliga löner, allvarliga hälsoeffekter i lokalsamhällen på grund av utsläpp i vatten och mark, tvångsförflyttningar och landgrabbing. Enligt folkrätten och internationella riktlinjer ska staten genom lämpliga åtgärder, skydda människor från företagsrelaterad negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna.

I ett internationellt perspektiv har Sverige varit mindre proaktivt vad gäller att använda lagstiftning som åtgärd för att förebygga och gottgöra företagsrelaterade människorättskränkningar utomlands än USA och flera länder i Europa så som Frankrike, Storbritannien eller Nederländerna.

Statskontoret har på regeringens uppdrag gjort en övergripande analys av luckor och brister i Sveriges efterlevnad av FN:s  vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och publicerade i våras en rapport med förslag på eventuella åtgärder för en förbättrad efterlevnad. Enligt Statskontoret bör den svenska regeringen utreda vilka möjligheter det finns att ställa lagkrav på att svenska företag genomför risk- och konsekvensanalyser för mänskliga rättigheter, så kallad human rights due diligence. Regeringen rekommenderas även utreda införandet av en lag ”som ger möjlighet att pröva och lagföra företagsrelaterade människorättskränkningar som sker av svenska företag i andra länder”.

Både stater och näringsliv hävdar ofta att företag måste få sköta sitt ansvar för mänskliga rättigheter genom självreglering, och att tvingande regler bör komma i andra hand. Men är det tillräckligt? Vilken är den bästa vägen framåt för att svenska företag ska följa internationella riktlinjer?

För att lära oss mer om dessa frågor kommer vi på detta möte få lyssna till Niklas Österberg, Advokat, Eastmount.

Vi kommer även att få höra frågorna diskuteras i ett panelsamtal mellan:

  • Jakob Kiefer, Sveriges CSR ambassadör
  • Magdalena Kettis, Head of Thematic Research, Nordea
  • Camilla Goldbeck-Löwe, VP Corporate Responsibility, Epiroc
  • Alice Blondel, Kanslichef, Swedwatch

Mötet modereras av Théo Jaekel, Senior Specialist: Human Rights and Supply Chain, Vinge.

Varmt välkomna!

TID & PLATS: Mötet äger rum torsdagen den 14 februari kl. 15.00-17.00 hos Öhman, Mäster Samuelsgatan 6 i Stockholm. Fika serveras.
ANMÄLAN: Vänligen anmäl dig genom att fylla i anmälningsformuläret nedan. Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan vill vi ha senast tisdag den 12 februari. Antalet platser är begränsat så först till kvarn gäller.
Obs: Mötet är endast öppet för Swesif-medlemmar.

Anmälan

Detaljer

Datum:
14 februari 2019
Tid:
15:00 - 17:00 CET
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, ,

Plats

Alecta
Regeringsgatan 107
Stockholm, Sverige
+ Google Map